‘LEGO-steentjes blijven tot 1300 jaar intact in zee’

Laurien Onderwater

18-03-2020 12:59:00

lego-steentjes lego-blokjes

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat je favoriete plastic blokjes na zo’n duizend jaar nog steeds niet zijn afgebroken.

Een Legosaurus, de Imperial Star Destroyer uit Star Wars, de Apollo 11-maanlander en een LEGO-sorteermachine gemaakt van… LEGO. Je kunt het je zo gek niet bedenken of het valt na te maken met de Deense steentjes. Het speelgoed is niet voor niets al bijna 90 jaar immens populair. Minder fijn is dat de plastic blokjes weleens in de natuur terechtkomen. En eenmaal beland in zee, bijvoorbeeld, duurt het honderden jaren voordat het speelgoed is afgebroken, zo valt te lezen in Environmental Pollution.

Lees ook:

Aangespoeld

Wetenschappers van de University of Plymouth kwamen tot dit inzicht nadat ze vijftig opgeraapte LEGO-steentjes vergeleken met blokjes die niet aan de elementen waren blootgesteld. In 1997 kukelden namelijk bijna vijf miljoen steentjes van een containerschip. Die spoelen vandaag de dag nog steeds aan op de stranden van Zuidwest-Engeland. Onder andere die steentjes nam het team mee in het onderzoek.

Elk LEGO-blokje werd gewassen, gewogen en gemeten. De wetenschappers gebruikten vervolgens een röntgenfluorescentiespectrometer om de chemische samenstelling te bestuderen.

Verrassend intact

Na elk steentje te hebben doorgelicht, berekende het team dat de aangespoelde blokjes zo’n 40 à 50 jaar oud waren. Opmerkelijk genoeg waren deze LEGO-steentjes nog verrassend intact. Daarom denken de onderzoekers dat elk stukje 100 tot misschien wel 1300 jaar kan overleven in zee.

Fossiele brandstoffen in de ban

“De stukken die we hebben getest, waren gladder en verkleurd, en sommige structuren waren kapot, wat suggereert dat ze niet alleen intact blijven, maar ook in microplastics kunnen worden afgebroken”, zegt hoofdonderzoeker Andrew Turner. “Het benadrukt nogmaals het belang van het op de juiste manier weggooien van gebruikte items door mensen om ervoor te zorgen dat ze geen problemen voor het milieu opleveren.”

Onlangs heeft de Deense fabrikant nog aangekondigd in 2030 geen fossiele grondstoffen meer te willen gebruiken voor plasticproductie. Het bedrijf is nu hard op zoek naar duurzamere materialen en recyclingmethoden.

Bronnen: Environmental Pollution, IFLScience, ScienceAlert, Duurzaam Bedrijfsleven

Beeld: Turner et al., Environmental Pollution, 2020

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis