Meevallertje voor ongewervelde dieren?

Naomi Vreeburg

25 November 2021 12:00

ongewervelde

In Groot-Brittannië worden sommige ongewervelde dieren nu geschaard onder de ‘bewuste wezens’.

Goed nieuws voor kreeften, octopussen, inktvissen, krabben en garnalen. Althans, als ze in het Verenigd Koninkrijk leven. De Britse overheid heeft de dieren namelijk bestempeld als sentient beings (vrij vertaald: bewuste wezens), naar aanleiding van een rapport van de London School of Economics and Political Science (LSE). En dat betekent dat in de toekomst meer rekening wordt gehouden met het welzijn van de beesten.

Lees ook:

Gevoelige wezens

De Britse dierwelzijnswet schaart gewervelden wel al langer onder de sentient beigns, maar de ongewervelden (dus beesten zonder ruggengraat) niet. Dit terwijl sommige soorten uit deze dierengroep een complex centraal zenuwstelsel bezitten – een van de belangrijkste kenmerken van ‘bewustzijn’.

De Conservative Animal Welfare Foundation voelde zich genoodzaakt hier verandering in aan te brengen. De organisatie presenteerde een rapport aan de regering met argumenten dat sommige ongewervelden pijn kunnen ervaren, en dus gevoel hebben. De ministers vroegen vervolgens aan het LSE om hier onafhankelijk onderzoek naar uit te voeren. Het LSE vond ook “sterk bewijs dat dergelijke dieren gevoelig zijn”, gebaseerd op zo’n 300 studies die dit zouden aantonen.

Toekomst

De Britse overheid liet daartoe weten dat de ongewervelde dieren met een complex centraal zenuwstelsel zullen worden opgenomen in de dierwelzijnswet. Het dierwelzijn van deze beesten zal in “toekomstige besluitvorming goed worden overwogen”. De wet zou echter geen invloed hebben op bestaande industriële praktijken, zoals in de visserij of in restaurants.

“Voor wie de ontwikkelingen in het onderzoek naar cognitie, intelligentie en emoties bij dieren een beetje volgt, zijn dit soort berichten niets anders dan het doorsijpelen van voortschrijdend inzicht in de wetenschap naar andere domeinen zoals politiek en recht, en dat lijkt mij niet meer dan logisch en terecht”, zegt Maarten Reesink, werkzaam bij de afdeling Media en Cultuur en het Instituut voor Disciplinaire Studies van de Universiteit van Amsterdam, waar hij sinds 2008 college geeft over mens-dierstudies.

Reesink vervolgt: “In Nederland zijn ongewervelden vooralsnog uitgesloten van dit soort wetgeving, uitgaande van het inmiddels volkomen verouderde idee dat er helemaal niets in ze omgaat, maar nu de kennis over wat zij weten, kunnen én voelen toeneemt zal dat vanzelf op (korte?) termijn ook bij ons gevolgen krijgen.”

Bronnen: Gov.uk, Smithsonian Magazine

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws