Picture Perfect: poepschild

Tim Tomassen

15 January 2024 09:00

Een groene larve van de muntschildpadtor met een poepschild aan zijn achterlijf.

Om je werkweek goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: een schild van uitwerpselen.

Gif, stekels, camouflage, dieren hebben allerlei slimme trucjes om zichzelf tegen hongerige roofdieren te beschermen. De larven van veel keversoorten uit de bladkeverfamilie pakken het wel heel origineel aan. Ze bouwen een schild van uitwerpselen en vervelde huid. De eigenaar van het poepschild hierboven is een larve van de muntschildpadtor.

Lees ook:

Fysieke barrière

De poepschilden bestaan in allerlei vormen en maten. Ze worden regelmatig aangevuld doordat er wel eens stukken afbreken. Sommige keverlarven bouwen het schild op hun rug, andere bevestigen het aan het uiteinde van hun achterlijf waardoor ze het kunnen bewegen.

De belangrijkste functie van zo’n poepschild is het beschermen van de verder vrij weerloze larven tegen roofdieren, zoals mieren. Het kan dienen als camouflage maar vormt vooral een fysieke barrière tussen de larve en vijand.

Het kan ook een chemische barrière vormen. Veel planten maken stoffen aan die vies of giftig zijn. Maar de keverlarven zijn zo geëvolueerd dat ze sommige plantensoorten toch zonder problemen kunnen eten. Die vieze en giftige stoffen eindigen in hun uitwerpselen – en dus in hun schild. Deze chemicaliën houden rovende insecten op afstand.

Nadelen van een poepschild

Maar zo’n poepschild komt ook met nadelen. Soms houden de chemicaliën namelijk de ene vijand op afstand maar trekken ze een andere juist aan. Bovendien moeten de larven het de hele tijd meezeulen – dat is soms wel de helft van hun lichaamsgewicht extra.

Bronnen: Current Zoology, University of Colorado Boulder

Beeld: Henrik_L/Getty Images

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Foto's