Plassen voor de maanbouw

André Kesseler

01 April 2020 13:29

nasa

Urine zou wel eens van belang kunnen zijn voor de bouw van een basis op de maan.

De VS, maar ook China en verschillende Europese landen maken al jaren plannen voor een maanbasis. Dat zou dan de eerste keer zijn dat mensen echt leren leven en werken op een ‘buitenaards’ object. En dat betekent onder meer dat ze beschermd moeten worden tegen de extreme kou van -22 tot -199 graden Celsius, tegen de ruimtestraling die ongehinderd op het maanoppervlak beukt, én tegen inslaande micrometeorieten. Dat vereist dus stevige bouwwerken.

Omdat het volgens eerdere studies ongeveer 10.000 dollar kost om een halve kilo materiaal op de maan te krijgen, wordt voor bouwmaterialen vooral gekeken naar spullen die al op het maanoppervlak voorhanden zijn. Zoals regoliet of maanstof en water dat in de vorm van ijs op de polen te vinden zou zijn. Maar ook astronautenurine of nauwkeuriger: de stof ureum in de urine zou heel nuttig kunnen zijn.

Lees ook:

Bindmiddel

Onderzoekers van de Polytechnische Universiteit van Cartegena (Spanje) kijken naar een mix van urine en maanstof om daarmee een zogenoemd geopolymeer te kunnen mixen dat met een 3D-printer kan worden verwerkt. Het doel is om het water voor hergebruik uit de urine te halen en de organische verbindingen in het ureum te gebruiken als bindmiddel voor het betonachtige mengsel.

urine maanbouw

Mix van urine

Om dat mengsel te maken, gebruikten de onderzoekers namaak-regoliet dat door de ESA voor dit doel werd ontwikkeld. Ter vergelijking werd een deel gemengd met uithardende kunststoffen en een deel met ureum. Eenmaal uitgehard bleken alle materialen, inclusief het mengsel met 3 procent ureum, sterk en temperatuurbestendig genoeg.

urine maanbouw

Verdere tests moeten uitwijzen of het materiaal ook bestand is tegen het vacuüm op de maan en of het voldoende bescherming biedt tegen micrometeorieten. Oh ja, en er moet nog even een manier worden gevonden om een urineverwerkende fabriek op het maanoppervlak te bouwen.

Bronnen: Journal of Cleaner Production, CNN

Beeld: ESA / Forster & Partners / Shima Pilehvar et al. / Journal of Cleaner Production

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws