China geeft beelden en geluiden van Marsrover vrij

Laurien Onderwater

28 June 2021 13:28

Marsrover Zhurong

Volgens de Chinese staatszender CCTV is Marsrover Zhurong nu 43 dagen op de rode planeet aan het werk en heeft hij zich in die periode zo’n 236 meter verplaatst.

In mei werd China het derde land ter wereld dat erin slaagde op Mars te landen (de VS en Rusland gingen de volksrepubliek voor). De zeswielige, op zonne-energie draaiende rover Zhurong zat tijdens de reis naar de rode planeet veilig opgeborgen in ruimtesonde Tianwen-1, maar plofte op 14 mei veilig op het Marsoppervlak. Sindsdien rijdt het gestaag rond in de regio Utopia Planitia. Onlangs stuurde Zhurong een selfie naar de aarde, maar dit keer zijn er ook bewegende beelden te zien en geluidsopnamen te horen.

Lees ook:

Marswinden

In de video hoor je de door de Chinese Marsrover verzamelde audio, waarbij opnameapparatuur aan boord de geluiden vastlegde toen Zhurong zijn motor startte. Ook hoor je de Martiaanse winden razen en de rover bewegen terwijl hij rustig rijdt over de rode planeet.

Een andere opname biedt de eerste beelden van Zhurong in actie, waarbij te zien is hoe de rover zijn eerste meters op het Marsoppervlak maakt. Zowel de geluidsopnamen als de beelden zijn verzameld op 22 mei, toen Zhurong de Marslander verliet. Het wagentje heeft sindsdien 43 dagen gewerkt en daarbij een afstand van 236 meter afgelegd.

Water

Wat Zhurong zoal doet op Mars? Gewapend met verschillende camera’s en detectoren moet hij de chemische samenstelling van de bodem en het gesteente in kaart brengen. Ondertussen blijft de ruimtesonde rond de planeet cirkelen om de atmosfeer en de geologische samenstelling van Mars te bestuderen. Dat doet hij met zijn twee camera’s, grondradar, spectrometer, magnetometer en deeltjesanalysatoren. De kunstmaan is daarbij in het bijzonder op zoek naar water.

zhurong
Marsrover Zhurong

Bronnen: CNSA, New Atlas, The Guardian

Beeld: CNSA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws