Drie Nederlandse teams in top 4 Solar Challenge

Loys Bakker

02 November 2021 16:22

Solar Challenge

Afgelopen vrijdag heeft het Solar Team Twente de eerste editie van de World Solar Challenge Morocco 2021 gewonnen. De teams van TU Delft en Top Dutch Solar Racing haalden de top vier.

Vijf dagen lang raceten zeven internationale teams tegen elkaar in de World Solar Challenge Morocco 2021, een ‘rondje’ van 2500 kilometer door de Sahara en het Rifgebied, met start en finish in Agadir. Die spannende race is gewonnen door Solar Team Twente, een samenwerking tussen de Universiteit Twente en de Hogeschool Saxion. De zonnewagen, RED Horizon geheten, sjeesde binnen 39 uur 10 minuten en 46 seconden over de eindstreep.

Lees ook:

Van Australië naar Marokko

Van de World Solar Challenge (WSC) heb je vast weleens gehoord. Het is een wereldkampioenschap racen met zonnewagens, dat elk jaar in Australië plaatsvindt. Nou ja, dit jaar even niet. Vanwege COVID besloot de WSC-organisatie acht maanden van tevoren de race af te blazen. Dat was even schrikken voor de kandidaten, want de meeste wagens waren al in ontwikkeling. Om het harde werk tóch nog nut te geven, organiseerden de teams een alternatieve race op een totaal andere locatie.

De voorkeur ging uit naar Marokko. Daar was namelijk minder kans op strenge coronaregels en, niet onbelangrijk, meer kans op zon. Toch was de verhuizing niet alleen maar voordelig. De Marokkaanse route is veel heuveliger dan die in Australië. Sommige stukken van het parcours hadden een stijgingspercentage van 12 procent. Op dat soort hellingen waren de auto’s niet gebouwd. De teams moesten daarom terug naar de tekentafel om hun wagens aan te passen aan de uitdagende route.

De RED Horizon

Ondanks alle tegenspoed heeft de Red Horizon de finish bereikt. Om de luchtweerstand te beperken heeft het team de rode racer drie wielen gegeven, twee voor en één achter. De driewieler heeft een zonnepaneel van 4 bij 4 meter en een lithium-ijzerfosfaataccu van 40 kilo. Hiermee haalde de zonnewagen een topsnelheid van 135 km/u. En dat ook nog eens heel zuinig: met een snelheid van 80 km/u verbruikte de raceauto evenveel energie als een broodrooster.

KIJK editie 11 - 2021

Meer lezen over het technisch vernuft achter de zonneauto’s die meededen aan de World Solar Challenge? Haal dan KIJK 11/2021 in huis. Daarin lees je alles over de zonnewagens die meededen aan de Solar Challenge Morocco 2021.

Bronnen: de Ingenieur, Solar Team Twente

Beeld: Joris Lousberg


Meer Nieuws