Primeur: jongen verslaat Tetris op NES

Naomi Vreeburg

03 January 2024 15:46

tetris

De 13-jarige gamer Blue Scuti wist onlangs als eerste het ‘echte’ einde van het Tetris-spel op het Nintendo Entertainment System te behalen.

Tetris, wie speelde het vroeger niet? In 1989 werd de game – waarbij je vallende blokken moet draaien en positioneren om volledige horizontale lijnen te creëren, zodat ze verdwijnen en ruimte vrijmaken om meer blokken te ontvangen – gelanceerd voor de spelcomputer NES. En hierop heeft gamer Blue Scuti, 34 jaar later, het einde van Tetris bereikt.

Lees ook:

Crash

Wanneer een blok de bovenkant van het schermpje raakt, krijgt de speler een game over-bericht. In de latere levels wordt het steeds lastiger om de rijen weg te werken. De valsnelheid van de blokjes neemt bijvoorbeeld toe. Dankzij nieuwe controllertechnieken zoals hypertapping (je vingers sneller bewegen door ze te laten vibreren) wisten gamers de afgelopen jaren toch steeds verder te komen tijdens een spelletje Tetris.

Verder dan de makers van de game misschien hadden gedacht. Vanaf level 138 treden er namelijk steeds meer fouten op in het spel. De blokken krijgen dan een steeds gekker kleurenpalet, waardoor ze uiteindelijk niet goed meer zijn te zien. Toch heeft Blue Scuti – die eigenlijk Willis Gibson heet – deze hindernissen weten te nemen.

Bij level 157 crashte zijn Tetris-spel. En lang verhaal kort: deze crash wordt als het echte einde van de game gezien. Blue Scuti deed er zo’n 40 minuten over om het spel te verslaan, en moest hiervoor in totaal 1511 horizontale lijnen creëren.

Level 0

De crash hoeft overigens niet altijd op te treden bij level 157. Een heel voorzichtige speler of AI-systeem, zo beredeneert YouTuber aGameScout op zijn kanaal, kan level 255 behalen. Vanaf daar reset de game – terug naar level 0. En fanatieke gamers zullen niet stoppen tot ze dit moment hebben bereikt.

Bronnen: Tweakers, Ars Technica

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws