Nieuwe sleeën voor het Korps Mariniers

Naomi Vreeburg

21 December 2020 15:00

sleeën

De sleeën, oftewel Pulks, komen in vier ‘smaken’ en worden binnenkort getest op de Noordflank in Noorwegen.

Eenheden van het Korps Mariniers zeulen in arctische omstandigheden veel uitrusting mee, zoals extra kleding, brandstof en tenten. Deze spullen dragen de mariniers in een zware rugzak, terwijl ze zich op ski’s voortbewegen. Niet ideaal natuurlijk. Daarom heeft het onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht sleeën ontwikkeld die het sleepwerk overnemen.

Lees ook:

Machinegeweer

De sleeën worden Pulks genoemd. Pulk (uitgesproken als poeluk) is de Engelse term voor een korte, ‘laaghangende’ slee. De sleden kunnen gemakkelijk door besneeuwde gebieden worden getrokken met behulp van bijvoorbeeld dieren of sneeuwscooters. Tijdens de komende Joint Arctic Training op de Noordflank in Noorwegen zal het Korps Mariniers de Pulks voor het eerst inzetten.

Na diverse tests, tijdens eerdere wintertrainingen met de sleeën, kozen de mariniers voor vier verschillende typen. De kleinste, van 120 centimeter, is geschikt als wapenplatform. De slede kan worden uitgerust met een 7.62 mm FN MAG machinegeweer. De drie andere – van 135, 150 en 170 centimeter – zijn voor individueel en algemeen gebruik.   

Conflicten

Het noordpoolgebied lijkt een nieuwe, geopolitieke hotspot te worden. Het was lange tijd slecht toegankelijk en daardoor niet echt interessant voor de omringende landen. Door klimaatverandering, en daarmee het smelten van het ijs, is de situatie veranderd. Wanneer landen het gebied gaan claimen, kan dit zorgen voor conflicten. Het Korps Mariniers wil hierop zijn voorbereid – mede met een slede.

Bronnen: Facebook, Popular Mechanics

Beeld: Korps Mariniers

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws