Noorwegen: meer dan helft nieuwe auto’s elektrisch

Laurien Onderwater

06 January 2021 09:00

Noorwegen

Ruim 50 procent van de auto’s die in 2020 in Noorwegen zijn aangeschaft, is elektrisch. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van een Noorse branchevereniging.

De verkoop van elektrische auto’s in Noorwegen overtrof vorig jaar die van aangedreven door benzine-, diesel- en hybride motoren. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die branchevereniging Opplysningsrådet for Veitrafikken onlangs vrijgaf. Maar liefst 54,3 procent van alle nieuwe auto’s die in 2020 zijn verkocht in Noorwegen zijn elektrisch. Dat is goed voor een wereldrecord.

Lees ook:

Meer dan de helft

In 2019 bedroeg 42,4 procent van de nieuwe gekocht auto’s een elektrische, zo laat onderstaande grafiek van de Norwegian Road Federation zien.

Grafiek toont de dalende verkoop van diesel-, bezine- en hybride auto’s en de stijgende aanschaf van elektrische auto’s. © Norwegian Road Federation

En waar voorheen de Tesla’s je om de oren vlogen in Noorwegen, was in 2020 Volkswagen de grootste producent van elektrisch aangedreven voertuigen. Die toegenomen populariteit heeft de Duitse autofabrikant te danken aan de volledig elektrische auto ID.3.

Koploper

Het komt niet helemaal als een verrassing dat het Scandinavische land koploper is wat betreft stekkerauto’s: het maakt elektrisch rijden zeer aantrekkelijk. Zo betalen mensen die een e-car rijden minder belasting en besparen ze geld op tolwegen en veerponten. Bovendien mogen elektrische auto’s ook op de busbaan rijden.

Op die manier hoopt Noorwegen het aanschaffen van dergelijke voertuigen flink te stimuleren. In 2025 mogen zelfs helemaal geen nieuwe auto’s en vrachtwagens worden verkocht die op diesel of benzine rijden. De overheid wil zo klimaatverandering bestrijden. “We zijn zeker op schema om de doelstelling voor 2025 te halen”, vertelde Oeyvind Thorsen, CEO van de Norwegian Road Federation, dan ook op een persconferentie.

Elektrisch versus waterstof

Wie een ‘groene’ auto wil kopen, komt al snel uit bij een elektrisch exemplaar. De stekkerauto heeft sinds jaren de voorkeur van milieuvriendelijke consumenten. Toch is de waterstofauto nog steeds aan een stille opmars bezig. Meer hierover weten? Lees dan het artikel ‘Elektrisch versus waterstof’ in KIJK 9/2020, hier verkrijgbaar.

Bronnen: Reuters, RTL Nieuws

Beeld: Alexander Migl/CC BY-SA 4.0

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws