Dataoverdracht van 44,2 terabits/seconde bereikt

Laurien Onderwater

25 May 2020 14:59

dataoverdracht microkam

Australische ingenieurs zijn erin geslaagd om maar liefst 44,2 terabits per seconde aan data te versturen via een glasvezelkabel.

Dataoverdracht kan altijd sneller. Het ene na het andere record wordt dan ook verbroken. En ook nu is er een nieuw record gevestigd. Onderzoekers van verschillende Australische universiteiten hebben namelijk met 44,2 terabits per seconde de snelste dataoverdracht ooit bereikt. Met die snelheid zouden gebruikers in minder dan een seconde meer dan 1000 HD-films kunnen downloaden.

Lees ook:

Microkam

De onderzoekers bereikten de hoge snelheid met een zogeheten microkam, een optische chip die ongeveer 80 lasers vervangt die elk als afzonderlijk communicatiekanaal kunnen worden gebruikt. De microkam focust lichtsignalen met een hoge, stabiele frequentie.

De microkam bestaat al geruime tijd, maar is nu voor het eerst buiten het lab op de proef gesteld. Het team testte de technologie op een bestaande optische vezel, geïnstalleerd tussen twee universiteitscampussen in Melbourne, en wist een veel efficiëntere manier van dataoverdracht te behalen.

Over een bandbreedte – de capaciteit van een internetverbinding – van 4 THz konden de ingenieurs met de microkam data verzenden met een snelheid van 44,2 Tb/s. Ter vergelijking: de hoogste internetsnelheid die beschikbaar is voor consumenten, Google Fiber, klokt 1 Gb/s. Het Amerikaanse Energy Sciences Network kan zelfs de 400 Gb/s aantikken, maar dergelijke snelheden zijn gereserveerd voor organisaties als de NASA.

Het feit dat deze snelheden werden bereikt met behulp van bestaande infrastructuur suggereert dat de technologie redelijk simpel kan worden opgeschaald voor publiek gebruik in de toekomst. Grote kans wel dat het record voor snelste dataoverdracht tegen die tijd alweer is verbroken.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

Bronnen: Nature Communications, New Atlas, Tweakers

Beeld: 123RF

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws