VS testen nieuwe krachtige laser

André Kesseler

26-05-2020 09:00:00

laser getest fotonen

Tijdens tests in de Grote Oceaan werd een laser beproefd die nog effectiever doelen kan beschieten.

De Amerikanen werken al lange tijd aan lasersystemen om onder meer kleine doelen als (terroristen-)bootjes en drones mee uit te schakelen. In die zoektocht werd een nieuwe stap gezet met een laser van (vermoedelijk) 150 kilowatt. De test werd uitgevoerd met een laser weapons system demonstrator (LWSD) aan boord van de USS Portland, een amfibisch transportschip van de Amerikaanse marine.

Lees ook:

Schieten met fotonen

Cale Hughes, systeemofficier voor de laserwapens, zegt in een reactie: “Met deze laser gooi je enorme hoeveelheden fotonen naar een inkomend object. We hebben geen last van wind, we maken ons geen zorgen over het bereik, we maken ons nergens zorgen over. We kunnen de doelen met de lichtsnelheid aanvallen.” Zo zorgeloos zijn ze overigens niet, want wat Hughes even vergeet is dat een laser bij slecht weer ongeveer zo effectief is als een marineofficier bij een tankaanval.

Veel details gaf de marine verder niet, behalve dan dat de test succesvol is verlopen. Gelukkig zijn er beelden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: US Navy, CNN

Beeld: Office of Naval Research

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws