Wordt gps vervangen door MAGNAV?

André Kesseler

06-08-2020 15:00:00

Een wereld zonder gps is bijna niet meer voor te stellen. En toch wil het Amerikaanse leger er vanaf.

Gps, dat al sinds het eind van de jaren tachtig ‘in de lucht is’, heeft zich vrij onmisbaar gemaakt. Niet alleen voor boeren, burgers en buitenlui, maar ook voor militairen. Zonder gps geen troepen, tanks, schepen en vliegtuigen op de juiste plek én geen bommen of granaten op het doel. Maar het systeem van 24 satellieten is ook kwetsbaar en dus wil het Pentagon al jaren een alternatief.

Lees ook:

MAGNAV

Tegenstanders van de VS, met name Rusland en China, hebben in de loop der jaren allerlei manieren ontwikkeld om gps te storen. Van actieve jammers tot spoofers (die ervoor zorgen dat er een verkeerde positie wordt doorgegeven) tot speciale raketten die in staat zijn om de gps-satellieten zelf aan gruzelementen te schieten.

Het alternatief waar nu (onder meer) naar gekeken wordt is magnetic anomaly navigation techniques, of MAGNAV. Het magnetisch veld van de aarde is niet overal even sterk; er zitten variaties in die met een magnetometer zichtbaar te maken zijn. Als die eenmaal heel nauwgezet in kaart zijn gebracht, zou je in theorie op basis daarvan elke positie op de aardbol van een specifieke magnetisch vingerafdruk kunnen voorzien. Dus zonder satellieten en zelfs zonder een landkaart.

De nauwkeurigheid van zo’n systeem is met een meter of tien wel lager dan gps. (Volgens de officiële gps.gov-website heeft dat systeem een nauwkeurigheid van minder dan 4,9 meter en onder optimale condities minder dan een meter.) Maar voor veel militaire toepassingen is een meter of tien goed genoeg. Zeker als je navigatiesatellieten één voor één in brokstukken terug naar de aarde vallen.

Bronnen: Gps.gov, Popular Mechanics

Beeld: NOAA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Tech