Vandaag in 1687: Newton publiceert de baanbrekende Principia

Tim Tomassen

05 July 2024 07:00

Newtons eigen exemplaar van de eerste editie van de 'Principia' met handgeschreven verbeteringen voor de tweede druk.

Newtons eigen exemplaar van de eerste editie van de 'Principia' met handgeschreven verbeteringen voor de tweede druk. Beeld: Andrew Dunn/CC BY-SA 2.0.

Op 5 juli 1687 publiceerde natuurkundige Isaac Newton zijn boek Principia waarin hij zijn beroemde bewegingswetten wereldkundig maakte.

Sir Isaac Newton (1642-1727) is een van de beroemdste wetenschappers ooit. Hij dankt zijn bekendheid vooral aan de drie edities van zijn Philosophiae naturalis principia mathematica (Wiskundige principes van de natuurfilosofie). De Principia wordt gezien als een van de meest belangrijke werken in de geschiedenis van de wetenschap.

Meer Vandaag in…

Newton is de grondlegger van de klassieke mechanica

In het ongeveer 500 bladzijden tellende werk beschreef Newton onder andere de zwaartekracht en zijn drie bewegingswetten (de wetten van Newton). Hierdoor staat hij tegenwoordig bekend als de grondlegger van de klassieke mechanica.

De eerste editie van de Principia, die de Engelsman in ongeveer twee jaar tijd schreef, werd op 5 juli 1687 gepubliceerd door de Royal Society, de Britse academie voor wetenschappen. In 1713 en 1726 kwamen nieuwe edities uit met verbeteringen en toevoegingen.

Portret van Sir Isaac Newton uit 1689, geschilderd door Sir Godfrey Kneller.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws