Vandaag in 1895: wetenschappers zien een van de eerste films

Tim Tomassen

11 July 2024 07:00

Een still uit La Sortie de l'usine Lumière à Lyon, een van de eerste films ooit

Een still uit La Sortie de l'usine Lumière à Lyon, een van de eerste films ooit.

Op 11 juli 1895 vertoonden de gebroeders Lumière voor het eerst een film gemaakt met hun cinematograaf aan wetenschappers.

In 1895 vroegen Auguste Lumière (1862-1954) en Louis Lumière (1864-1948) patent aan op de cinematograaf, een apparaat waarmee je films kon schieten, printen en projecteren. Hun techniek was zwaar gebaseerd op eerdere uitvindingen, waaronder die van Léon Bouly (1872–1932).

Meer Vandaag in…

De eerste films waren kort

Op 11 juli demonstreerden Auguste en Louis Lumière hun cinematograaf voor het eerst aan een groep wetenschappers. Later dat jaar, op 28 december, hielden ze in Parijs de eerste publieke filmvoorstelling waar ze geld voor vroegen. Ongeveer veertig toeschouwers kregen toen tien films te zien, allemaal korter dan 50 seconden.

De voorstelling begon met La Sortie de l’usine Lumière à Lyon, waarin arbeiders via een grote poort de Lumièrefrabriek in Lyon uitstromen. De andere films waren ook een soort mini-documentaires die alledaagse gebeurtenissen lieten zien.

Kort na die eerste commerciële voorstelling groeide de cinematograaf – en film in het algemeen – uit tot een gigantisch succes.

Bekijk La Sortie de l’usine Lumière à Lyon

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws