‘Flat earther’ Mike Hughes overleden

Laurien Onderwater

23 February 2020 11:10

Mike Hughes

De doe-het-zelver wilde zichzelf dit weekend voor de zoveelste keer lanceren met een home made rocket. Dat is hem fataal geworden.

De Amerikaanse limousinechauffeur Mike Hughes – a.k.a. Mad Mike – was ervan overtuigd dat de aarde de vorm heeft van een frisbee. Om de rest van de platte wereld dat te bewijzen, bouwde hij van slooponderdelen een raket in zijn achtertuin en lanceerde zichzelf daar vervolgens meerdere keren mee. Dat is hem dit weekend fataal geworden.

Lees ook: Top secret: de aarde is plat

Pogingen

Dat opgeven niet in het DNA van Mike Hughes zat, was wel duidelijk. In 2014 lanceerde hij zichzelf vanuit z’n achtertuin in Arizona. Dat ging alleen niet helemaal gesmeerd. De lancering ging wel goed, maar na 400 meter “kreeg de zwaartekracht vat op hem”, en maakte Mike een flinke smak. Hij had drie dagen nodig om van deze crash enigszins te herstellen.

In 2018 deed de stuntman een nieuwe poging. Hij bereikte met zijn stoom aangedreven raket een hoogte van 571,5 meter en een snelheid van 560 kilometer per uur voordat hij weer landde met zijn parachute. Die landing verliep alleen iets harder dan gepland, daarom werd de flat earther afgevoerd naar het ziekenhuis.

Mike Hughes wordt in 2018 afgevoerd met een ambulance nadat hij een harde landing maakte met zijn zelfgemaakte raket.

Je zou toch denken dat hij na die mislukte raketlanceringen tot inkeer kwam, maar het tegenovergestelde bleek waar. Dit weekend lanceerde de amateurastronaut zichzelf opnieuw met de raket, waarbij hij een hoogte van 1,5 kilometer wilde bereiken. Dat verliep alleen heel anders.

Op slag dood

Op videobeelden, die op social media rondgaan, is te zien dat de parachute al tijdens de lancering opengaat en vast komt te zitten. Vervolgens laat de parachute los en schiet de raket verder de lucht in. Enkele seconden later maakt Hughes met de raket een flinke smak. Hij was op slag dood.

Science Channel, een digitaal themakanaal van Discovery, volgde Hughes op de voet voor het programma Homemade Astronauts. “Onze gedachten gaan uit naar de familie en vrienden van Mike Hughes in deze moeilijke tijd. Het was altijd zijn droom om deze lancering te doen, en Science Channel was er om zijn reis te beschrijven”, liet de zender in een verklaring weten.

Bronnen: BBC News, NOS

Beeld: EPA/PAUL BUCK

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens