Amsterdam krijgt autonome boten

Naomi Vreeburg

20-09-2016 11:00:14

Binnenkort vaart er een vloot autonome boten door de Amsterdamse kanalen die ons van A naar B brengt.

Israël en de Verenigde Staten hebben een robotjacht en het Verenigd Koninkrijk heeft een robotspeedboot. Ons eigen kikkerlandje doet nu ook mee met deze trend. Het Amsterdam Institute for Metropolitan Solutions heeft gisteren aangekondigd dat de Nederlandse hoofdstad volgend jaar autonome boten in de kanalen gaat verwelkomen.

Autonome boten

De eerste vloot zal dienen als testmodel. Wetenschappers van het MIT, TU Delft en Wageningen UR zullen onder meer onderzoeken of de autonome boten veilig zijn – knallen ze bijvoorbeeld niet om de haverklap tegen andere boten aan? Voor deze vijf jaar durende testfase, project Roboat genoemd, is 25 miljoen euro beschikbaar, waarvan 20 miljoen van het MIT.

autonome boten

De robotboten moeten worden ingezet om mensen en goederen naar hun bestemming te brengen. Je zou deze vaartuigen net als taxi’s van Uber kunnen bestellen. Maar ook kunnen de autonome boten dienen als bruggen wanneer er bijvoorbeeld een druk bezocht evenement is en de veerpontjes het nauwelijks kunnen bijbenen.

Gezonken fietsen

Maar daar houdt het niet bij op. De roboats moeten eveneens menselijke uitwerpselen uit de kanalen verzamelen en ze scannen op ziektes. Ook kunnen ze in kaart brengen waar gezonken fietsen op de waterbodem liggen, zodat deze eruit kunnen worden gevist. Manusjes van alles die robotbootjes.

Bronnen: Popular Mechanics, RTL NieuwsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar