Astronauten moeten luiers aan op hun terugreis

Loys Bakker

08 November 2021 15:50

astronauten

Vier astronauten keren in luiers terug van het International Space Station (ISS). Het toilet in het SpaceX ruimtevaartuig Dragon is namelijk kaduuk.

Weet je nog wat je vroeger wilde worden? Juf, brandweerman, of misschien wel astronaut? Een stoere avonturier, die op missie gaat in ruimtepak en … een luier? Dat was waarschijnlijk niet de droom die ruimtevaarders Megan McArthur, Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide en Thomas Pesquet ooit voor ogen hadden. Toch komen de JAXA-, NASA- en ESA-astronauten in samenwerking met SpaceX aankomende zondag terug in absorberend ondergoed, omdat de WC van hun vaartuig Dragon het afgelopen vrijdag begaf.

Lees ook:

Plasbuis

In september ontdekte een andere astronautencrew problemen met de WC en de tank die urine bewaart. Water is schaars in de ruimte. Daarom wordt urine opgeslagen om het vervolgens om te zetten tot drinkbaar water. Tenzij er een lek in de riolering zit natuurlijk. De buis die de urine van de WC naar de tank leidde, raakte afgelopen maand los. Zo kwam het gele goedje niet in de opslagplaats, maar in het ventilatiesysteem terecht.

“We hebben dit probleem in de tank opgelost door er een volledig gelaste structuur van te maken, zonder een verbinding die nog los kan komen”, liet William Gerstenmaier, ruimtevaartingenieur en vice-president van Mission Assurance bij SpaceX aan de pers weten. Maar de oplossing bleek niet vernuftig genoeg. Afgelopen vrijdag kwam de opvolgende crew erachter dat er nog steeds potproblemen zijn.

Een pittige reis

Als je een verstopte WC hebt op aarde, staat er binnen een paar uur een loodgieter voor de deur. Dat gaat heel anders in het heelal. En omdat de vlucht tijdens de heenweg al een week vertraging opliep door slecht weer en een geheimgehouden medisch incident, besloot SpaceX dat de crew geen tijd meer mocht verspillen aan de reparatie van het kleinste kamertje. Vervanging van het toilet en de tank zal op aarde gebeuren.

Met alle tegenslagen was dit een pittige ruimtereis, letterlijk en figuurlijk. Het astronautenteam heeft namelijk ook de eerste pepers op het ISS geplant. Daar hebben ze heerlijke taco’s van gemaakt. McArthur liet weten aan de pers: “Ze waren lekker heet, sommigen vonden dat positiever dan anderen.” Nu maar hopen dat het team de Mexicaanse pepers kan verdragen deze zondag.

Bronnen: Phys.org, The Guardian, Science Alert

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws