KIJK 2/2023: nu in de winkel!

Tim Tomassen

19 January 2023 07:00

KIJK 2/2023

Vanaf vandaag ligt de tweede KIJK-editie van 2023 in de schappen. Met op de cover: de zin en onzin van CO2-compensatie.

Steeds meer bedrijven pronken ermee: ze compenseren (een deel van) hun CO2-uitstoot of stellen klanten in staat om dat zelf te doen. Negen van de tien keer vindt die compensatie plaats door het beschermen of aanplanten van bosgebied. Maar zet dat wel zoden aan de dijk of kopen we er vooral ons schuldgevoel mee af? Het antwoord lees je in KIJK 2/2023.

Verder in dit nummer:

  • Tien jaar geleden voorspelden we in KIJK waar we in 2023 zouden staan op het gebied van wetenschap en technologie. In hoeverre klopte die vooruitblik?
  • Via de webcam of computermuis kan een werkgever controleren of werknemers niet uit hun neus aan het eten zijn. Als reactie daarop ontwikkelen bedrijven technologieën om de baas te slim af te zijn.
  • Gebogen door het leven gaan, doen we al miljoenen jaren niet meer. Maar welke mensachtige besloot als eerste op twee benen te gaan lopen? En wat was daarvoor de reden?
  • Wonen, werken, eten verbouwen, energie opwekken: het hoeft niet allemaal op het land plaats te vinden. Technici en architecten houden zich dan ook druk bezig met bouwen op het water.
  • Waar eerder werd gedacht dat je je kinderen beter niet meertalig kon opvoeden, worden daar de laatste jaren juist allerlei voordelen aan toegekend. Maar kloppen die wel?
  • Vladimir Poetin roept geregeld dat de Sovjet-Unie Europa heeft bevrijd van de Duitse bezetter. Maar daar had het land wel veel gevechtsvliegtuigen van het VK en de VS voor nodig.

Meer Nieuws