Japanse maanlander heeft onverwachts ijskoude nacht overleeft

Tim Tomassen

26 February 2024 10:47

De SLIM-maanlander op zijn neus op het maanlandschap

De SLIM-maanlander op zijn neus. Beeld: JAXA.

De Japanse maanlander SLIM was niet ontworpen om de lange, ijzige nacht te overleven. Maar nu lijkt het erop dat hij die toch heeft doorstaan.

De Japanse maanlander SLIM schreef geschiedenis toen die een maand geleden een preciesielanding op de maan maakte. Toen twee weken later de ijzige maannacht begon, schakelde de Japanse ruimtevaartorganisatie (JAXA) het apparaat uit. De lander was namelijk niet ontworpen om die barre omstandigheden te overleven. Maar nu de zonnestralen weer het maanoppervlak bereiken, blijkt dat SLIM de nacht toch heeft doorstaan.

Het SLIM-team liet vandaag via X weten dat het een signaal heeft ontvangen van de lander. Kort daarna heeft het team het ruimtevaartuig wel weer uitgeschakeld. Het is momenteel namelijk middag op de maan, en dan kan het op de locatie van SLIM, net ten zuiden van de evenaar, erg warm zijn (tot wel 121 graden Celsius). Maar het team treft voorbereidingen om door te gaan met wetenschappelijke experimenten zodra de instrumenten voldoende zijn afgekoeld.

Lees ook:

Maandag

Een dag op de maan duurt ongeveer 29,5 aardse dagen. Het is dus twee aardse weken licht op de maan, gevolgd door twee weken nacht. Om zo lang mogelijk te profiteren van het zonlicht proberen maanmissies daarom te landen als de ochtend net aanbreekt.

Succesvol maar geplaagd

De Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) maakte op 19 januari een zachte landing. Daarmee werd Japan het vijfde land dat dat gelukt is. De Verenigde Staten, Rusland (Sovjet-Unie), China en India gingen Japan voor.

SLIM landde op slechts 55 meter afstand van de geplande plek. Normaal gesproken landen maanlanders op kilometers afstand daarvan.

Maar kort daarna kwam het ruimtevaartuig in de problemen. Het was omgevallen en de zonnepanelen konden daardoor geen zonnestralen opvangen. SLIM zat zonder stroom en moest worden uitgeschakeld. Toen de zon uiteindelijk ver genoeg was gedraaid, vielen er toch zonnestralen op de panelen en kon de JAXA de lander weer tot leven wekken.

Bron: JAXA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws