Man met tremor bouwt stabiliserende soldeerbout

Laurien Onderwater

03 June 2021 12:00

gimbal soldeerbout

Toen deze soldeerder een trillende hand kreeg, leek dat het einde van zijn carrière. Maar in plaats van bij de pakken neerzitten, verzon de man er iets op.

Een handtremor, waarbij het lichaamsdeel ongewild en onophoudelijk trilt, is ontzettend vervelend. Vooral als de trillende hand het uitoefenen van je beroep of hobby erg moeilijk maakt. Denk aan schilders en kappers – of soldeerders. YouTuber en doe-het-zelver Jonathan Gleich overkwam het en dat fysieke ongemak bracht zijn zelfmaakprojecten in gevaar. Maar Gleich bedacht er iets op.

Lees ook:

Gimbal

De oplossing is eigenlijk heel simpel. Gleich gebruikte een gimbal, een stabiliserende houder die dankzij een gyroscoop een camera of smartphone recht houdt, en monteerde daar zijn soldeerbout op. Als de doe-het-zelver nu een klein onderdeel moet solderen, maakt het niet uit dat zijn hand trilt; de gimbal corrigeert hiervoor. De soldeerbout werkt hetzelfde als de zelf-stabiliserende lepels voor mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson om hun tremor te compenseren.

Voor een vrij eenvoudige hack zijn de resultaten indrukwekkend, maar als Gleich de software die de gimbal aanstuurt kan verfijnen, zou het hulpmiddel voor talloze andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Denk aan handelingen waarvoor fijne motorische controle nodig is, zoals schilderen of simpelweg je eigen naam opschrijven. Slim!

Bronnen: YouTube, Gizmodo

Beeld: Jonathan Gleich/YouTube

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes