KIJK op de wereld: basis voor ruzie

André Kesseler

30 July 2023 12:00

Vliegveld op Okinawa

Iedere zondag vind je op onze website de mooiste en interessantste satellietfoto’s van de aarde. Deze week: een Amerikaans vliegveld in Japan.

Nadat de Japanners in 1945 de handdoek in de ring hadden gegooid, bouwden de Verenigde Staten diverse militaire faciliteiten op de Japanse eilanden. Een ervan was dit Marine Corps Air Station Futenma op Okinawa, dat overigens begon als vliegveld voor de Amerikaanse luchtmacht.

Lees ook:

Toen de basis werd opgetrokken, woonden er in het naburige plaatsje Ginowan een kleine 13.000 mensen. In de loop der jaren kreeg Futenma een dik 2,7 kilometer lange landingsbaan met daaromheen een hele zooi barakken en kantoren. Intussen groeide Ginowan uit tot een stad met 100.000 inwoners.

En dat gaat knellen. Ruimte wordt namelijk een steeds groter probleem in Japan en dus is Futenma al jaren onderwerp van discussie. De Amerikanen vinden een basis in de buurt van China erg handig. Terwijl Japan op deze plek niet alleen huizen wil kunnen bouwen, maar er ook naar streeft om de overlast voor de omwonenden terug te dringen. Voorlopig lijkt er geen einde aan deze impasse te komen.

Wereldkaart met locatie van Marine Corps Air Station Futenma.

Ook een goede Google Earth-locatie voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje met de coördinaten en korte omschrijving naar [email protected].

Beeld: Google Earth

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws