Vandaag in 1664: Nederland staat Nieuw-Amsterdam af

Tim Tomassen

24 September 2024 07:00

Op dit schilderij staat Peter Stuyvesant in 1664 aan wal tussen inwoners van Nieuw-Amsterdam die hem smeken het vuur niet te openen op de Engelsen die met oorlogsschepen in de haven liggen te wachten om het gebied op te eisen.

Op dit schilderij staat Peter Stuyvesant in 1664 aan wal tussen inwoners van Nieuw-Amsterdam die hem smeken het vuur niet te openen op de Engelsen die met oorlogsschepen in de haven liggen te wachten om het gebied op te eisen. Beeld: Jean Leon Gerome Ferris, 1754.

Op 24 september 1664 werd Nieuw-Amsterdam (later New York) door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden aan Engeland overgedragen.

In het begin van de zeventiende eeuw verhuisden Nederlandse kolonisten naar Noord-Amerika en stichtten er boerderijen. In 1614 werd het gebied, dat de huidige staten New York, New Jersey en Delaware omvatte, een overzeese provincie genaamd Nieuw-Nederland. Een van de nederzettingen in dat gebied groeide dankzij zijn strategische ligging aan de Hudson-rivier uit tot een bloeiend handelscentrum: Nieuw-Amsterdam.

Maar in augustus 1664 voer een Engelse oorlogsvloot naar Nieuw-Amsterdam. De stad en de rest van de provincie was slecht voorbereid op een dergelijke aanval, bovendien waren er weinig inwoners bereid om te vechten. De koloniale bestuurder Peter Stuyvesant zag zich op 8 september dan ook genoodzaakt om de controle over het gebied over te dragen.

Op 24 september 1664 werd de formele overdracht afgerond. De Engelsen veranderde de naam van de kolonie in New York, ter ere van de hertog van York (de latere koning James II van Engeland). De Nederlandse inwoners mochten blijven, tenminste, als ze trouw zweerden aan Engeland.

Meer Vandaag in…

Tweede Engels-Nederlandse Oorlog

Samen met een hoop andere conflicten, mondde deze overname in 1665 uit tot de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Tijdens de strijd veroverde Nederland uit wraak de Engelse kolonie Suriname. Toen de oorlog in 1667 tot een einde kwam, werd met de Vrede van Breda onder andere besloten dat Engeland Nieuw-Nederland mocht houden en dat de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de baas bleef over het winstgevendere Suriname.

Kort heroverd

In 1673, tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog, veroverde Nederland nog kortstondig Nieuw-Nederland. Maar de kolonie kwam na het conflict en het Vredesverdrag van Westminster in 1674 definitief in handen van de Engelsen.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 










Meer Vandaag in...