Het beste wetenschapsnieuws van deze week In deze rubriek tipt de redactie elke week wat de beste of interessantste artikelen op de website waren. Deze keer: de aarde had een ring, het wrak van de titan-onderzeeër, zwart gat spuwt gigantische jets.
Eeuwenoud mysterie achter statische elektriciteit eindelijk opgelost Onderzoek op nanoniveau beantwoordt na 2600 jaar van onwetendheid de vraag: hoe ontstaan statische schokken?
Handig trucje: deze hagedis ademt onderwater via een luchtbel Dat de semi-aquatische Anolis aquaticus een luchtbel blaast als hij het water induikt, had onderzoeker Lindsey Swierk in 2021 al ontdekt. Maar nu heeft ze ook echt bewezen dat hij daarmee langer onder water kan blijven.
Saharazand is goed voor het oceaanleven: maar alleen na een lange reis Wetenschappers ontdekten dat ijzer uit woestijnzand niet meteen geschikt is voor opname door zeeorganismen. Het moet eerst een lange weg afleggen.
Vandaag in 1839: de eerste spoorlijn van Nederland geopend Op 20 september 1839 werd de eerste Nederlandse spoorlijn, tussen Amsterdam en Haarlem, in gebruik genomen.
Win bioscoopkaartjes voor Beyond - het regiedebuut van André Kuipers KIJK geeft drie maal twee bioscoopkaartjes weg voor Beyond, Ode to the Earth. Met deze film maakt André Kuipers zijn regiedebuut.
Eerste (officiële) video van een vliegende B-21 bommenwerper De Amerikaanse luchtmacht heeft deze week voor het eerst een video gedeeld waarin hun nieuwste bommenwerper, de B-21 Raider, opstijgt en landt.
Wetenschappers vinden bewijs voor een planetaire ring om de aarde Onderzoek naar 21 wel héél toevallig geplaatste kraters levert mogelijk bewijs voor het bestaan van een ring om de aarde.
'Op de vingers tellen kan voordelen met zich meebrengen' Het is een heet hangijzer in het wiskundeonderwijs: is het goed als jonge kinderen leren tellen op hun vingers of niet? Een nieuwe studie wijst in de richting van het positieve.
Was hooikoorts de laatste nagel aan de doodskist van de mammoet? Prehistorische pollen maakten mogelijk deel uit van de ondergang van de mammoet.