De beste KIJK-artikelen en -covers van 2014

Naomi Vreeburg

23-12-2014 16:00:21

Wat waren het beste KIJK-artikel en de mooiste cover van het jaar 2014? De redactie van KIJK heeft zo zijn voorkeur!

Het afgelopen jaar heeft het KIJK-team er weer alles aan gedaan om je interessante artikelen en mooie covers voor te schotelen. Maar we hebben natuurlijk allemaal onze persoonlijke favorieten. Lees welke artikelen en covers de redactie van KIJK eruit vond knallen!

unknownMarketing manager Maartje Rosbender kiest het tweeluik over de Eerste Wereldoorlog en de cover van KIJK 8/2014 ‘100 jaar WO I’:

Over de WO I-artikelen: “Ik weet niet veel van de Eerste Wereldoorlog, dus ik heb in de artikelen ‘De schuldigen van 1914’ (eLinea | Myjour | Blendle) en ‘Vastgelopen in de strijd’ (eLinea | Myjour | Blendle) echt nieuwe dingen gelezen. Ik vond ze veel interessanter dan ik dacht.”

Over de cover: “Voor de beste cover van dit jaar kies ik ook voor KIJK 8/2014, over WO I. De foto zegt eigenlijk alles al, hij valt op qua kleurgebruik en de tekst is mooi geplaatst. Het beeld past bij onze kernwaarden: het biedt duiding over een onderwerp dat op dat moment speelt.”

unknownChef redactie en sterrenkundige Jean-Paul Keulen kiest het artikel ‘Help! Het heelal gaat stuk’ en de cover van KIJK 10/2014 ‘Hoera, vrede! Maar wat nu?’

Over het artikel: “Altijd mooi als een KIJK-artikel drama bevat, en veel dramatischer dan het einde van het complete heelal wordt het niet. Knap aan dit artikel (eLinea | Myjour | Blendle) van Ans Hekkenberg vind ik verder dat ze maar liefst vier ingewikkelde theorieën behandelt, variërend van het higgsdeeltje dat het heelal kan vernietigen tot de tijd die tot stilstand komt. Dat betekent dat ze per theorie maar twee pagina’s tot haar beschikking had. Toch is het gelukt om alle theorieën helder en spannend neer te zetten.”

Over de cover: “Het fictieve, verscheurde land dat prijkt op KIJK 10/2014 kraste ik tijdens een redactievergadering met grove penstreken op een kladpapiertje. Vervolgens ging een scan van dit onooglijke schetsje per mail naar illustrator Marco Lap, die er onze schitterende coverillustratie van maakte. Precies zoals ik in gedachten had – maar zoals ik het zelf nooit had kunnen tekenen!”

Kijk CoverRedacteur André Kesseler kiest zowel het artikel als de cover van KIJK 13/2014Rusland op Ramkoers’:

Over het artikel: “Leo Polak legt in een prettig geschreven artikel uit waarom Poetin internationaal gezien doet wat hij doet. Waar komt die anti-westerse stemming in Rusland vandaan? Waarom heeft Poetin de goede banden die hij sinds de jaren negentig met het westen aanknoopte weer doorgehakt? En vooral: staan we aan de vooravond van een nieuwe koude oorlog? ‘Rusland op ramkoers’ is boeiend, actueel en verhelderend.”

Over de cover: “Door die enorme Russische beer op de voorkant, die zijn klauwen in West-Europa zet, weet je als lezer meteen waar het over gaat. En dat is nou eenmaal een voorwaarde voor een goede KIJK-cover.”

Kijk 2014_12_2.jdfKIJK-hoofdredacteur Inge Fraters kiest het artikel ‘TIJD: de raadselachtige dimensie’ en de cover van KIJK 12/2014 ‘Help, het heelal gaat stuk!’:

Over het artikel: “Het coververhaal over tijd (eLinea | Myjour), waar Stefan Vandoren een praatje over hield op KIJK Live!, is echt zo’n hardcore KIJK-verhaal waar je je tanden in kunt zetten en waarbij je aan het eind het gevoel hebt dat je daadwerkelijk slimmer bent geworden.

Over de cover: “De cover van KIJK 12/2014 heeft een erg krachtig beeld en de kop is goed geplaatst.”

KIJK-redacteur en bioloog Naomi Jansen kiest het openingsverhaal ‘Geef Darwin de schuld!’ en de cover van KIJK 10/2014 ‘Hoera, vrede! Maar wat nu?’:

Over het artikel: “Dat de evolutie ons heeft geholpen om op land te klauteren, was voor de meesten al wel bekend. Maar dat ons vissen- en apenverleden zulke grote nadelen heeft misschien iets minder. Ronald Veldhuizen neemt je in zijn artikel (eLinea | Blendle)  mee op reis door je eigen lichaam, wat het openingsverhaal erg toegankelijk maakt.”

Over de cover: “De cover van KIJK 10/2014 waar een verscheurd land met een pleister bijeen wordt gehouden, vind ik enorm origineel en goed geïllustreerd. Het druppeltje bloed over de kop maakt het helemaal af.”

KIJK-1-2014-cover-maffiaBeeldredacteur van KIJK Margriet Bokeloh kiest het openingsverhaal ‘Rusland op Ramkoers’ en de cover van KIJK 1/2014 ‘De maffia is overal’:

Over het artikel: “Het Rusland-artikel (eLinea | Myjour) is actueel, maar gaat af en toe terug in de tijd en legt een gecompliceerd onderwerp helder uit, zodat het beter te begrijpen is.”

Over de cover: “Een cover kiezen vind ik lastig, hoor! Het gaat tussen de Russische beer en de maffia, maar ik ga toch voor ‘De maffia is overal’. Het is een mooie grafische cover, goed uitgevoerd, opvallend en bijzonder voor KIJK.”

Assistent marketing Talitha Marges kiest het artikel ‘Waarom we grote merken niet vertrouwen‘ en de cover van KIJK 12/2014 ‘Help, het heelal gaat stuk!’:

Over het artikel: “Met een marketingopleiding achter de rug ben ik altijd erg geïnteresseerd in de geheimen van zowel merken als de consument. Dus wat trekt ons aan in bepaalde merken en wat zorgt ervoor dat we op onze hoede zijn? Dit artikel (eLinea | Myjour) heeft mij antwoord gegeven op de vragen waar ik al een paar jaar mee zat.”

Over de cover: “Door het kleurgebruik en het vurige wat er vanaf straalt, vind ik de cover van KIJK 12/2014 de mooiste.”

Uiteraard horen we ook graag wat jouw favoriete KIJK-artikel en -cover van 2014 zijn!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis