Eerste pil uit 3D-printer goedgekeurd

KIJK-redactie

08 August 2015 13:00

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft voor het eerst een medicijn uit de 3D-printer goedgekeurd.

Na ge-3D-printe kaken, spalken, hondenpoten, bruggen en zelfs straalmotoren is deze week het eerste geprinte pilletje goedgekeurd in de VS. Het tabletje, gemaakt door het bedrijf Aprecia, bevat epilepsiemedicatie. In plaats van inkt gebruikt de printer een mengsel van levetiracetam (de medicatie) en water, waarmee hij laagje voor laagje een tablet opbouwt.

ZipDose, het systeem dat wordt gebruikt om de pillen te printen, integreert kleine druppeltjes water in de poreuze tabletten. Wanneer zo’n medicijn wordt ingenomen met een slokje water, valt het al snel uit elkaar. Hierdoor neemt de patiënt met een klein pilletje een hele grote dosis levetiracetam in en kunnen de pillen kleiner worden. De tabletjes zijn daardoor makkelijker door te slikken. Bovendien hoeven ze minder vaak te worden ingenomen, wat volgens fabrikant Aprecia het risico verlaagt dat een pil wordt vergeten.

Als alles volgens plan verloopt, liggen de geprinte medicijnen begin 2016 in de Amerikaanse apotheken. Aprecia is van plan om nog meer pillen te gaan printen met ZipDose.

Meer weten over 3D-printen? Bestel de eerste editie van 3Dprint Magazine, uit de keuken van KIJK!

Bronnen: Science Alert, Aprecia


Meer Nieuws