Robot Leonardo kan lopen en vliegen

Loys Bakker

08 October 2021 14:00

caltech, leonardo

Caltech heeft een nieuwe robot ontwikkeld voor te land en in de lucht. Leonardo wordt nu nog alleen gebruikt voor onderzoek.

Lopen én vliegen? Appeltje eitje voor de het nieuwe protegé van Caltech. In hun onderzoek, gepubliceerd in Science Robotics, introduceren de ingenieurs van de technische universiteit de lezer aan Leonardo, een wat onhandig acroniem voor LEgs ONboARD drOne. Leo kan zich voortbewegen over land en in de lucht. Daarmee is hij de eerste tweebenige drone.

Lees ook:

Slimme vogel

De 75 centimeter lange robot heeft een uniek uiterlijk. Hij heeft twee benen met ieder drie gewrichten. Hierdoor kan hij goed balanceren. Op iedere schouder zijn twee propellers gemonteerd waarmee de bot kan vliegen, maar hij gebruikt ze ook tijdens het lopen. De luchtschroeven houden het lichaam van de robot rechtop wanneer hij wandelt.

Soon-Jo Chung, een van de onderzoekers, laat weten dat hij en zijn team geïnspireerd werden door de mechanica van vogels. “Denk aan de manier waarop vogels fladderen en hupsen om over telefoonlijnen te bewegen. Een complex en intrigerend mechanisme ontstaat als vogels tussen lopen en vliegen in bewegen.”

Trucjes

De missie is geslaagd. Net als een vogel kan Leo met zijn behendige en lichte lijf over een gespannen touw lopen. Maar daar houdt het niet op. In tegenstelling tot een vogel kan de robot ook al goed skateboarden. In dit filmpje is te zien hoe hij slalommend door de ruimte beweegt op zo’n plank.

Leo is nog niet te koop, hij wordt nu gebruikt voor verder onderzoek. Het Caltech-team laat weten dat het hem wil upgraden met een algoritme dat gebruikmaakt van diepe neurale netwerken. Hierdoor kan de robovogel zijn eigen omgeving herkennen, beter navigeren en veiligere landingen maken. Stevigere benen en sterkere propellers liggen ook in het verschiet.

Bronnen: Science Robotics, Caltech

Beeld: Caltech

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws