Robot doet experimenten aan de lopende band

Laurien Onderwater

09-07-2020 10:59:00

robot experimenten

Een androïde laboratoriummedewerker die 24/7 experimenten uitvoert; welke onderzoeker droomt hier niet van? Een Brits team realiseerde het.

Je hebt robots die liedjes schrijven, Rubiks kubussen oplossen, als boksbal fungeren en ga zo maar door. Dat zijn allemaal technologische hoogstandjes en om die reden besteden we er dan ook graag aandacht aan op onze website. Maar tegelijkertijd vraag je je soms ook af wat de mens er direct aan heeft. Dat is bij deze robotische wetenschapper niet het geval; zijn nut is meteen duidelijk én al bewezen.

Lees ook:

Tien dimensies

De robotwetenschapper, die in Nature staat beschreven en op de cover van het vakblad prijkt, is 1,75 meter en weegt 400 kilo. Dankzij een gedetailleerd algoritme kan hij zelf beslissingen nemen.

Hiervoor verkent de machine ongeveer 98 miljoen mogelijke scenario’s, waarbij hij op basis van resultaten van eerdere proeven kiest welk experiment hij op dat moment wil uitvoeren. Voor zijn bewegingen maakt de robot gebruik van LIDAR in combinatie met haptische feedback (voelbare terugkoppeling).

In theorie kan de chemicus 24 uur per dag en zeven dagen in de week werken, maar in de praktijk is dat ruim 21 uur. De accu van het gevaarte moet natuurlijk een keer worden opgeladen. Ook niet onbelangrijk: de androïde heeft engelengeduld. Waar een mens na een paar mislukte experimenten zin heeft om de handdoek in de ring te gooien, gaat de robot onvermoeid door.

Experimenten uitgevoerd

De robot in actie. © University of Liverpool

De bot is uiteraard niet de eerste mechanische wetenschapper die is ontwikkeld, benadrukt ook Marco Wiering van de Rijksuniversiteit Groningen. “Hier wordt al twintig jaar onderzoek naar gedaan.” Wiering is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie.

Toch zijn robots vaak voor één specifiek experiment ontworpen. Dit exemplaar kan een breed scala aan taken uitvoeren. “Deze robot is weer een stap verder”, zegt Wiering.

Tijdens een acht dagen durend test voerde de robotwetenschapper maar liefst 688 experimenten uit. Hij werkt 172 uur van de in totaal 192, en legde een afstand van 2,17 kilometer af in het lab. De androïde werkte geheel zelfstandig. Hij woog bijvoorbeeld vaste stoffen af, verwijderde lucht uit reactievaten, voerde katalytische reacties uit en beoordeelde de reactieproducten. Kortom, hij deed niet onder voor een echte chemicus.

Nieuwe katalysator

Het doel van de test was nieuwe katalysatoren (stoffen die de snelheid van een chemische reactie vaak versnellen) onderzoeken voor het splitsen van water in waterstof. Daar slaagde de bot in: hij identificeerde een fotokatalysator die zes keer actiever is dan andere.

Wiering: “Het is knap dat ze een mobiele robot hebben gebruikt. Het is erg lastig om alles zo precies te maken, dat de robot op een doellocatie komt waarvoor een grote nauwkeurigheid nodig is. Dat hebben ze slim gemaakt.”

Krijg je het als scheikundige benauwd nu? Geen zorgen, de robot zal geen echte chemici vervangen, maar is bedoeld als extra onderzoeksinstrument. Hij is bijvoorbeeld ideaal voor het uitvoeren van de wat saaiere, zich herhalende experimenten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Nature, University of Liverpool via EurekAlert!

Beeld: University of Liverpool

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws